Om Lakrits

Lakrits som medicin

Det finns en anledning till varför vissa kopplar lakritssmaken till hostmedicin och det är för att man faktiskt tillsätter lakrits i vissa hostmediciner. Varför undrar ni kanske då, och det är av den enkla anledningen att lakritsen är hostdämpande och slemlösande. Vad är det som gör den slemlösande och hostdämpande då? Jo för att glycyrrhizinet som finns i lakritsen sänker ytspänningen på slemmet vilket gör att det rinner bättre.

Men det är inte bara i hostmedicin som man använt lakrits i utan även för behandling av magsår, den ansågs även vara bra mot skinnåkommor, hårförlust och diverse ögonsjukdomar. Lakrits innehåller bland annat b-vitamin, salicylsyra och olika antioxidanter.

Vad är lakrits egentligen?

Lakrits är en smak som kommer från en ärtväxt (Glycyrrhiza glabra-söt rot) som växer främst kring medelhavet mellanöstern och asien både vilt och odlat. Växten kan bli 1m hög, medans rötterna kan bli upp till 10m långa. Växten ovanför jord använder man sig inte av då den varken smakar eller doftar lakrits, utan all smak och doft sitter i rötterna under jord. Man skördar rötterna var 3-4år för då har de växt till sig. Man klassar denna växt för ogräs då den sprider sig lätt där den trivs. Vanligt är också att man har får på sina fält då får är dom enda djuren som gillar den beska smaken på växten ovanför jord, men också för att fåren lägger avföring vilket gör att växten får chans att växa igen.

Från medicinalväxt till godis, hur?

Jo i England var där en apotekare vid namnet George Dunhill som kokade alla sina mediciner för hand. Detta var vid 1760 talet. Vid ett tillfälle skulle han koka hostmedicin, och självklart hade han lakrits som en av ingredienserna. Vad han gjorde annorlunda denna gången var att han råkade få ner vetemjöl i koket. Vilket inte båda gott då medicinen egentligen var förstörd. Men för George Dunhill blev detta ett genombrott. Han lät medicinen koka upp med vetemjölet vilket gjorde att det blev till en mer fast deg än den flytande hostmedicinen. Han började då rulla ihop degen till små kulor som han sedan plattade till. När dessa hade stelnat började han använda dessa som hostmedicinkakor under namnet Pontefract.

Finns på marknaden än idag!!

Lakrits som godis

Pontefractkakorna utvecklades ju mer tiden gick till lakritsgodis. I England äter man väldigt mycket pontefractkakor men i norden gillar man saltlakrits.
Holländarna är faktiskt världens största konsumenter av lakrits på ett genomsnitt med 2.5 kg lakrits per person och år, så ligger Sverige inte långt bakom, vi konsumerar 2kg per person och år.

Huvudingredienserna i mjuklakrits är lakritspulver, mjöl, socker och sirap. Om salmiak tillsätts – ja då blir det saltlakrits istället.

Bronzol (en föregångare till lakritsal) var en storsäljare på 1950-talet. Det var även då salta gubbar, skruvar och grodor, som fortfarande finns i Sverige, samt den lilla plåtasken med platta, rombformade tabletter som kort och gott hette just Salmiak. Lakritspipan är ju också en självklarhet när man pratar om Lakrits.

1400 f.Kr

sumererna, från floderna Eufrat och Tigris använder lakrits som medicinalväxt

356-344 f.Kr

Alexander den store och Julius Caesar förser sina soldater med lakritsrot för att motverka törsten

1200-talet

Lakritsroten börjar odlas i Europa

1500-talet

Odlandet av lakrits sprider sig till England. Men det är fortfarande Italien (Kalabrien) som är lakritshandelns centrum.

1600-talet

Man börjar använda lakritsroten i medicin i Sverige.

1700-talet

England var först med att göra Lakritsgodis

1800-talet

Lakritskonfektyren börjar bli mer och mer populär i Sverige och Finland och man börjar även se att man kan köpa lakritsrötter på apoteken i Sverige.

1930-talet

Lakritspipan tillverkas av Malmö Lakrits Compani och med tiden blev dom Malaco

2011

EU ursprungsskyddar den Kalabriska lakritsen